Zo gaat u goed voorbereid op vakantie

30-06-2017

Gaat u dit jaar met de auto op vakantie? Dan is een goede voorbereiding erg belangrijk. Want verschillende Europese landen hebben niet alleen andere verkeersregels, ook items die je verplicht mee moet nemen in de auto zijn per land anders. Zo is het in Frankrijk verboden om flitslocaties door je navigatiesysteem te laten melden. En in Duitsland is een milieusticker voor sommige steden verplicht. In dit bericht zetten we alle informatie voor een onbezorgde autovakantie op een rij.

Vakantiecheck voor vertrek

Lange afstanden, steile berghellingen en een zwaar beladen auto. Een auto krijgt het vaak zwaar te verduren als u ermee naar uw vakantiebestemming rijdt. Een goede voorbereiding is daarom, ook voor de auto, van groot belang. Laat de auto voor vertrek controleren door een garage. Voor een klein bedrag wordt de auto dan op een aantal belangrijke punten gecontroleerd. Zo worden bijvoorbeeld de remmen, de accu en de verlichting nagekeken. Het is aan te raden om deze check een aantal weken voor vertrek uit te laten voeren. Er is dan nog genoeg tijd om eventuele reparaties uit te voeren.

Welke brandstof heb ik nodig?

Brandstoffen in het buitenland zijn niet hetzelfde en hebben niet dezelfde naam als in Nederland. Zoek voordat u op vakantie gaat goed uit welke brandstof u moet tanken in het buitenland. Veel informatie hierover is te vinden op de website van de ANWB .

Tolwegen en milieusticker

Al rijdend door Europa zal u er niet aan ontkomen. Op veel belangrijke hoofdwegen wordt tol geheven. Nederland kent als een van de weinige landen geen tol. In populaire vakantielanden als: Duitsland, Frankrijk, Spanje, Noorwegen, Tsjechië, Oostenrijk, Italië, Slovenië, Kroatië en Zwitserland wordt wel tol geheven. Het kan voordelig zijn om van te voren een alternatieve route uit te stippelen en de tolwegen te ontwijken. Wilt u niet wachten in lange rijen voor de tolpoorten in Frankrijk? Schaf dan een “Tolbadge” aan.

In veel Europese landen is een milieusticker verplicht wanneer u bepaalde steden wil binnen rijden. Dit geldt in de volgende landen: Duitsland, Spanje, Hongarije, Denemarken, Zweden, Italië, Noorwegen, Groot-Brittannië, Noord-Ierland en Portugal. Zoek voordat u op reis gaat goed uit aan welke eisen u moet voldoen.

Pech onderweg

Ondanks de goede voorbereidingen kan het natuurlijk voorkomen dat u pech krijgt onderweg. Zorg ervoor dat u altijd genoeg te drinken en te eten bij u heeft en uw mobiele telefoon opgeladen is. Daarnaast is het belangrijk dat u een gevarendriehoek en veiligheidshesjes heeft. Dit is in veel Europese landen verplicht. Ook een verbanddoos en wat reservemateriaal kunnen altijd goed van pas komen. Daarnaast gelden voor bepaalde vakantielanden nog een aantal andere items die uw klant verplicht bij zich moet hebben.

Niet vergeten  

Waar moet u aan denken? Natuurlijk is een rijbewijs verplicht. Daarnaast moet u uw een Creditcard kunnen tonen als u aanspraak wil maken op een vervangende auto. Wij adviseren ook altijd om de groene kaart van de verzekering mee te nemen. Deze is in het buitenland niet vereist, maar wel handig om bij je te hebben. Op de groene kaart staat praktische informatie over de autoverzekering. Zo staat er in welke landen de autoverzekering geldig is en welk telefoonnummer u kunt bellen bij bijvoorbeeld diefstal. Een aanrader dus om mee te nemen.

Voldoende rust

Zorg dat u tijdens een lange autorit voldoende rust pakt onderweg. Vermoeidheid is een van de grootste oorzaken van een ongeval. U geniet er meer van uw welverdiende vakantie als u ongedeerd op uw bestemming aankomt. Het is belangrijk om de benen af en toe te strekken. Neem de tijd om even iets te drinken en te eten. Laat na een lange rit de motor van uw auto nog 2 minuten stationair draaien. Zo kan deze ook even bijkomen.

Vakantiebestemming

De meeste auto's zijn tegenwoordig voorzien van een navigatiesysteem? Controleer of dit systeem ook de routes aangeeft buiten Nederland! Het is verstandig de route van te voren uit te printen zodat u deze ook op papier heeft.

Drukke reisdagen

Tijdens de zomervakantie kan het extra druk zijn op sommige wegen. Houdt hier rekening mee.

Denk aan een Pechhulp Verzekering 

Ondanks goede voorbereidingen kan het altijd gebeuren dat u met pech stil komt te staan. Met een met Europadekking kunt u in dat geval contact opnemen met de alarmcentrale. Er wordt altijd geprobeerd om het voertuig ter plekke te repareren. Als dat niet mogelijk is, dan wordt de auto of motor naar een garage gesleept. Uiteraard krijgt u in dat geval een vervangende auto ter beschikking, zodat u uw vakantie kunt voortzetten. 

 

Het team van Dijk Vastgoed   wenst u een veilige reis maar vooral een hele fijne vakantie!