It can wait

04-11-2016

Houd in het verkeer je aandacht op de weg en niet op je smartphone. Dat is de boodschap van de campagne van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, waarin automobilisten en fietsers worden gewezen op de risico's van het handmatig gebruik van de smartphone in het verkeer. De campagne wordt met diverse activiteiten ondersteund door onder andere Veilig Verkeer Nederland.

Het gebruik van de smartphone is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Inmiddels zijn er in Nederland minstens 8 miljoen smartphones in gebruik. In het gebruik is een verschuiving zichtbaar: mensen bellen minder en gebruiken de smartphone steeds meer voor sociale media en tekstberichten, ook vaak terwijl ze achter het stuur of op de fiets zitten. Uit onderzoek blijkt dat de risico's op een verkeersongeval flink toenemen als iemand tijdens het rijden bezig is met het lezen of schrijven van tekstberichten, mailen en sociale media. De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) schat in dat hierdoor jaarlijks enkele tientallen verkeersdoden vallen.

Om de verkeersveiligheid te vergroten heeft ASR de Rij Veilig app voor Android geïntroduceerd die inkomende whatsappjes, facebookmeldingen en andere berichten blokkeert, zodra een automobilist 15 kilometer per uur of harder rijdt

Berichten komen weer binnen als de snelheid onder de limiet van 15 kilometer per uur komt. Navigatie en handsfree bellen blijft wel gewoon beschikbaar.

Download nu de gratis app in de Play Store