Brand in je schoorsteen: wat wil je opstalverzekering?

29-09-2017

Knus bij de open haard. Met de kou in aantocht steken veel Nederlanders hun open haard weer aan. Maar wat als je schoorsteen nog niet geveegd is?

Een open haard in huis heeft iets romantisch: knisperend houtvuur, een dik kleed ervoor, wijntje erbij…Voor veel mensen betekent dat knusse avonden voor de open haard. Voor de brandweer betekent het vaker uitrukken voor schoorsteenbranden. Zo’n brand voorkom je door op tijd een schoorsteenveger in te schakelen. Maar stelt je opstalverzekeraar ook verplichtingen? 

 

In Duitsland, Zwitserland en de Scandinavische landen wordt veel hout gestookt. Daar is het jaarlijks vegen van je schoorsteen bij wet verplicht. In Nederland geldt die wettelijke verplichting niet. Nederland kent daarom relatief veel schoorsteenbranden, zo’n 2.000 per jaar. Meestal blijven deze branden beperkt tot het rookkanaal, desondanks kan de schade groot zijn. 

Geen schoorsteenveger, geen dekking?

Hoewel schoorsteenvegers vaak het tegendeel beweren, staat in de polisvoorwaarden van je opstalverzekeraar meestal niets expliciet vermeld over de dekking bij schoorsteenbranden. Noch de wet, noch de verzekering verplicht je dus tot regelmatig onderhoud aan je schoorsteen.

Dat betekent echter niet dat je er vanuit mag gaan dat er altijd dekking is. Bij het sluiten van je opstalverzekering ben je namelijk de verplichting aangegaan dat je redelijkerwijs je best doet om schade te voorkomen. Met enige regelmaat een professionele schoorsteenveger inhuren, is een minimale inspanning om problemen te voorkomen. 

 

Hoe ontstaat een schoorsteenbrand?

Tijdens het verbranden van hout of kolen stijgen met de rook ook kleine roetdeeltjes op. Deze deeltjes hechten zich aan de wand van het rookkanaal, waardoor een teerachtige laag ontstaat. Als de temperatuur in de schoorsteen oploopt, dan kan deze teerlaag in de brand vliegen: een schoorsteenbrand. Je merkt dit door een stormachtig geraas in de haard.

Als dat gebeurt, is het zaak om zo snel mogelijk het vuur met zand of een poederblusser te doven en om de luchttoevoer van de open haard te sluiten. Bel 112 en ventileer vervolgens de kamer om koolmonoxidevergiftiging te voorkomen.

Na de brand

Als je een schoorsteenbrand gehad hebt, dan zal de verzekering altijd een schade-expert langs sturen. Er kunnen bijvoorbeeld scheuren in de muren zijn ontstaan of andere schade die het gevolg is van het oplaaiende vuur. Als er dekking is voor de brand, dan is het ook het verhelpen van deze gevolgschade gewoon meeverzekerd.

Ale je een bakstenen rookkanaal hebt en je wilt na de brand de open haard blijven gebruiken, dan zal er bovendien een roestvrijstalen buis in het rookkanaal geplaatst worden. Roetdeeltjes hechten zich minder makkelijk aan het staal dan aan een reeds beschadigde schoorsteen. Dat verkleint de kans op een volgende schoorsteenbrand.

Tijdens winter en kou heeft de brandweer het extra druk. Niet alleen met schoorsteenbranden, maar ook door vergeten kaarsjes en waxinelichtjes. Brand is de meest basale dekking van je opstal- en inboedelverzekering. Dus in vrijwel alle gevallen wordt de schade vergoed. Maar het belangrijkst is natuurlijk jouw veiligheid: wat dat betreft is een jaarlijkse afspraak met de schoorsteenveger geen verkeerd idee.